Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) is een ETSI standaard voor digitale draadloze telefoons, bedoeld voor thuis- of kantoorgebruik. DECT kan tevens gebruikt worden voor dataoverdracht.
DECT is door het ITU erkend als IMT-2000 technologie waardoor het tot de groep van 3G-systemen hoort.
De DECT standaard werd door het ETSI vastgelegd in maart 1992. De eerste producten waren in 1993 beschikbaar.
DECT wordt in alle Europese landen gebruikt. In eerste instantie was het een Europees initiatief en stond DECT voor “Digital European Cordless Telecommunications”. Door het grote succes van de standaard namen ook niet-Europese landen deze over. Hierdoor werd de betekenis van DECT gewijzigd in “Digital Enhanced Cordless Telecommunications”. Buiten Europa wordt deze standaard nu ook vooral gebruikt in Azië, Australië en Amerika.
DECT werkt op een frequentieband van 1880 MHz tot 1900 MHz. Deze 20 MHz van het radiospectrum wordt verdeeld in 10 kanalen met een tussenruimte van 1,728 MHz. Het laagste kanaal is 1881,792 MHz en het hoogste is 1897,344 MHz. Elk kanaal bestaat uit 12 duplex tijdslots. Dit geeft een totaal van 120 beschikbare radiokanalen. De technologie die DECT gebruikt is Time Division Multiple Access (TDMA).
Een DECT basisstation zendt voortdurend uit op minstens één kanaal zodat de handsets zich hierop kunnen vastzetten (beacon functie). Deze beacon zendt informatie uit over het systeem, waaronder de identiteit van het basisstation, systeemmogelijkheden en informatie voor het opzetten van binnenkomende gesprekken. De handsets analyseren het beacon-signaal om te weten te komen of ze toegang hebben tot het systeem, of het systeem de benodigde services voor de handset ondersteunt en of er eventueel capaciteit is voor een nieuwe radiolink met het basisstation (uitgaand gesprek).
Eén basisstation dat één cel vormt voor draadloze telefonie in en rondom het huis eventueel verbonden met het PSTN/ISDN-netwerk. De gebruiker kan maximaal vier handsets aan het basisstation koppelen. DECT-thuissystemen hebben meestal een maximaal bereik van 100 meter. Wanneer het basisstation niet aangesloten is op het PSTN/ISDN-netwerk is nog steeds interne communicatie (intercom) tussen de handsets mogelijk. Ook babymonitors kunnen via de DECT-standaard werken. Het basisstation wordt dan niet aangesloten op een publiek (PSTN/ISDN) netwerk.
Zoals je hierboven kan lezen, is er sprake van een continue uitzending van straling. Dat is niet prettig en ligt in de orde van grootte(sterkte) van een GSM-zendmast op 20 meter afstand. En dan 24 uur aanwezig in de kamer.
Er komen de laatste tijd erg veel Eco-dect toestellen op de markt. Echter daar moet in de meeste gevallen de handset op de basis gezet worden om het eco effect te bereiken. Zodra je meer dan twee handsets hebt, gaat dat niet meer op en zendt de basis 100% door.
Prevent Care Woonbiologie
|
Uw Privacy in overeenstemming met de AVG.
|